Gawęcki, Grzymisławski, Roszkowski. Żywienie człowieka
Barwice Pokaż na mapie ›
Odświeżone: Sobota, 30 Listopad, 2024 09:01
199 zł
Szczegóły ogłoszenia
- Kategoria: Książki i czasopisma / Podręczniki
- Stan:Używane
- Cena: 199 zł
- Możliwy odbiór osobisty
Opis oferty
Tom 1. Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniuTom 2. Żywienie człowieka zdrowego i chorego
Tom 3. Żywienie człowieka a zdrowie publiczne
„Żywienie człowieka” to seria podręczników stanowiących wyczerpujące kompendia wiedzy z zakresu współczesnej nauki o żywieniu, dietetyki i zdrowia publicznego.
TOM 1. ŻYWIENIE CZŁOWIEKA. PODSTAWY NAUKI O ŻYWIENIU
Książka omawia:
- cele i zadania tej dziedziny nauki oraz historię jej rozwoju;
- fizjologię trawienia i przyswajania pożywienia;
- potrzeby energetyczne organizmu i ich zaspokajanie;
- składniki pokarmowe oraz wartość odżywczą i bezpieczeństwo produktów spożywczych;
- normy żywieniowe i planowanie żywienia;
- ocenę sposobu żywienia i stanu odżywienia.
Podręcznik został tak napisany, aby pomóc czytelnikowi:
- zdobyć podstawową wiedzą o żywieniu i żywności oraz jej dotychczasowym rozwoju;
- właściwie rozumieć potrzeby pokarmowe własnego organizmu i racjonalnie je zaspokajać;
- nauczyć się, jak żywić innych i oceniać efektywność tych działań.
W obecnym trzecim już wydaniu uwzględniono wyniki badań naukowych, które przyczyniły się do istotnego wzrostu wiedzy z zakresu nauk przyrodniczych w ostatnich kilkunastu latach, weryfikując i zmieniając poglądy na niektóre ważne problemy żywieniowe. Zagadnienia wykraczające poza podstawy nauki o żywieniu przeniesiono i omówiono bardziej szczegółowo w książce „Żywienie człowieka a zdrowie publiczne” T. 3 (WN PWN, 2009); dokonano także drobnych zmian w strukturze poszczególnych części podręcznika, poprzedzając je krótkimi wprowadzeniami.
Kontynuację publikacji stanowi tom 2 poświęcony żywieniu człowieka zdrowego i chorego oraz tom 3 traktujący o związkach żywienia ze zdrowiem rozpatrywanych na poziomie populacji, a uzupełnia je Słownik terminologiczny.
Książka przeznaczona dla studentów uczelni przyrodniczych, medycznych, uniwersytetów i innych, a także żywieniowców, dietetyków, lekarzy i organizatorów turystyki.
TOM 2. ŻYWIENIE CZŁOWIEKA ZDROWEGO I CHOREGO
Autorzy omówili:
- zasady i praktyczne wskazówki prawidłowego żywienia w różnych okresach życia;
- rolę żywienia w profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób, jak niedożywienie i otyłość, jadłowstręt i bulimia, choroby metaboliczne, choroby układu krążenia i pokarmowego, onkologiczne, alergie pokarmowe, intensywna terapia żywieniowa;
- żywienie pozajelitowe i dojelitowe;
- praktyczne wskazówki do żywienia człowieka chorego.
Książka została tak pomyślana, aby pomóc czytelnikowi:
- racjonalnie żywić siebie i innych, uwzględniając różne uwarunkowania związane z wiekiem, stanem fizjologicznym, trybem i warunkami życia;
- rozumieć rolę żywienia w patogenezie, profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób oraz prawidłowo stosować żywienie pozajelitowe i dojelitowe;
- poznać organizacyjne i technologiczne aspekty optymalizacji praktycznego żywienia osób zdrowych i chorych.
W obecnym, drugim wydaniu uaktualniono informacje wynikające z rozwoju nauk żywieniowych i studiów akademickich z zakresu dietetyki. Dodano nowe rozdziały: o żywieniu w ekstremalnych warunkach środowiska i w alergiach pokarmowych oraz o technologii potraw dietetycznych.
Książka jest przeznaczona dla studentów uniwersytetów przyrodniczych, medycznych, i innych uczelni wyższych realizujących przedmioty z zakresu żywienia, a także dla osób praktycznie zajmujących się tym zagadnieniem - lekarzy, dietetyków, żywieniowców, technologów żywności oraz personelu szpitali, sanatoriów i domów opieki.
TOM 3. ŻYWIENIE CZŁOWIEKA A ZDROWIE PUBLICZNE
Pierwszy w Polsce podręcznik z zakresu żywienia człowieka prezentujący żywienie w kontekście zdrowia publicznego.
Omówiono w nim: miejsce żywienia w ochronie zdrowia społeczeństwa z uwzględnieniem aspektów epidemiologicznych, profilaktycznych i genetycznych; różne czynniki warunkujące sposób żywienia się społeczeństwa - od ekonomicznych, klimatycznych i kulturowych po społeczne i psychologiczne; sposoby racjonalizacji żywienia ludności - od polityki żywieniowej państwa i upowszechniania wiedzy o żywieniu po wzbogacanie żywności i suplementację diety. Książkę uzupełnia syntetyczna prezentacja problematyki ochrony konsumenta przez różnymi zagrożeniami - dziś i w przyszłości.
Zagadnienia dotyczące relacji żywienia i zdrowia są przedstawione w taki sposób, aby pomóc czytelnikowi:
- identyfikować problemy zdrowia publicznego wynikające z nieprawidłowego żywienia na poziomie lokalnym, regionalnym, krajowym i międzynarodowym,;
- określać przyczyny tych problemów;
- wybierać metody umożliwiające efektywne ich rozwiązanie.
Książka stanowi tom 3 serii popularnych podręczników z zakresu żywienia człowieka wydawanych przez Wydawnictwo Naukowe PWN, z których pierwszy poświęcony jest podstawom nauki o żywieniu, drugi - żywieniu człowieka zdrowego i chorego, a uzupełnia je Słownik terminologiczny.
Książka przeznaczona dla studentów uczelni medycznych, przyrodniczych, rolniczych, a także dla żywieniowców, dietetyków i lekarzy.
Stan bardzo dobry
Sprawdź zainteresowanie tym ogłoszeniem
Wyświetlenia
Data dodania
Ostatnio widziany
Obserwujących
Wysłane zapytania
Osoba
Konto prywatne
Strona użytkownika
- Wypromuj ogłoszenie
- Zgłoś naruszenie
- Drukuj ulotkę
- Edytuj/usuń ogłoszenie
- Udostępnij ogłoszenie
- Dodaj na Facebook