Wieczorek-Chełmińska. Żywienie w chorobach kostno-stawowych

Odświeżone: Wtorek, 10 Czerwiec, 2025  15:42
65 zł

Szczegóły ogłoszenia

  • Kategoria: Książki i czasopisma / Poradniki, albumy i reportaże
  • Stan:Używane

Opis oferty

Zofia Wieczorek-Chełmińska. Żywienie w chorobach kostno-stawowych

PZWL Wydawnictwo Lekarskie

O ogromnym wsparciu, jakie w leczeniu różnorodnych schorzeń może dać prawidłowa dieta, nie trzeba przekonywać. Problem jest tylko w tym, aby stosując się do zaleceń lekarza jeść nie tylko zdrowo, lecz również smacznie.

W książce omówiono niektóre z chorób układu kostnego, ich przyczyny, jak: brak ruchu, niewłaściwe żywienie, uwarunkowania genetyczne, przeciążenie, nadwaga, przewlekły stres, zaburzenia w układzie immunologicznym, zakażenia, wpływ klimatu oraz objawy, z których najważniejszym jest ból pojawiający się okresowo lub mający charakter przewlekły.

Przedstawiono również zapotrzebowanie organizmu na energię i składniki odżywcze, przedstawiono charakterystykę produktów spożywczych, w tym żywności modyfikowanej genetycznie, ważniejsze choroby układu kostno-stawowego oraz rolę wolnych rodników w ich powstawaniu.

Znaczną część książki Autorka poświęca przykładowym jadłospisom i wybranym przepisom na potrawy mające zastosowanie w chorobach układu kostnego. Zaproponowane potrawy, zawierające mniej niż 120 kilokalorii, mogą być wykorzystane w dietach redukcyjnych.

SPIS TREŚCI:

CZĘŚĆ PIERWSZA

WSTĘP
Koszty ekonomiczne chorób układu kostnego

UKŁAD KOSTNO-STAWOWY

WAŻNIEJSZE CHOROBY UKŁADU KOSTNO-STAWOWEGO
Choroba zwyrodnieniowa stawów - artroza
- Postępowanie w chorobie zwyrodnieniowej stawów
Reumatoidalne zapalenie stawów
Fibromialgia
Zesztywniające zapalenie stawów kręgosłupa
Toczeń rumieniowaty układowy
Dna
Łuszczycowe zapalenie stawów
Osteoporoza
Krzywica

ZAPOTRZEBOWANIE ORGANIZMU CZŁOWIEKA NA ENERGIĘ I SKŁADNIKI ODŻYWCZE
Energia
Białka
Tłuszcze
Węglowodany
Błonnik
Witaminy
- Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach
- Witaminy rozpuszczalne w wodzie
Składniki mineralne
- Makropierwiastki
- Mikropierwiastki
Produkty kwaso- i zasadotwórcze
Woda

WOLNE RODNIKI

CHARAKTERYSTYKA WAŻNIEJSZYCH PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH
Produkty zbożowe
Nasiona roślin strączkowych
Produkty mleczne i ich substytuty
Ziemniaki
Warzywa i owoce
Produkty tłuszczowe
Mięso zwierząt rzeźnych, drobiu, ryb i jego przetwory
Jaja
Cukier i słodycze
Orzechy i nasiona

ŻYWNOŚĆ MODYFIKOWANA GENETYCZNIE

CZĘŚĆ DRUGA

ZASADY ŻYWIENIA W CHOROBACH UKŁADU KOSTNEGO I W OTYŁOŚCI
Zasady diety
Podstawowe zalecenia żywieniowe
Przykład dwutygodniowego jadłospisu

PROFILAKTYKA I LECZENIE DIETETYCZNE OTYŁOŚCI W CHOROBACH UKŁADU KOSTNEGO
Zasady odchudzania
Diety niskoenergetyczne
- Dieta niskoenergetyczna - 1000 kalorii (4184 kJ)
- Dieta niskoenergetyczna - 1200 kalorii (5020 kJ)
- Dieta niskoenergetyczna - 1500 kalorii (6276 kJ)

CZĘŚĆ TRZECIA

WYBRANE POTRAWY ZALECANE W CHOROBACH UKŁADU KOSTNEGO
Wiadomości podstawowe
- Miary gospodarcze
- Naczynia kuchenne
- Konserwowanie żywności
- Przechowywanie żywności
- Sposoby przygotowywania potraw
Przyprawy
Przepisy szczegółowe
- Napoje
- Pieczywo
- Dodatki do pieczywa
- Zupy
- Przekąski
- Potrawy z mięsa
- Potrawy z ryb
- Potrawy z niewielką ilością mięsa i ryb
- Potrawy jarskie
- Potrawy z warzyw i owoców - surówki
- Potrawy z warzyw i owoców - sałatki
- Potrawy z warzyw i owoców - warzywa gotowane
- Sosy i pasty
- Desery

PIŚMIENNICTWO
SKOROWIDZ POTRAW

Stan bardzo dobry
Sprawdź zainteresowanie tym ogłoszeniem
Wyświetlenia
Data dodania
Ostatnio widziany
Obserwujących
Wysłane zapytania
Wyślij wiadomość

Wyślij wiadomość

Osoba
Konto prywatne
Strona użytkownika
  • Wypromuj
  • Zgłoś naruszenie
  • Drukuj ulotkę
  • Edytuj/usuń
Wyczyść historię

Udostępnij ogłoszenie

Udostępnij na FacebookUdostępnij na X Kopiuj link do ogłoszenia

Dodaj notatkę

Opis musi być krótszy niż 250 znaków